SC MIRUFLOWERS COSMETICS SRL – business de care suntem mândri

Titlu plan de afaceri: Consultanță pentru dezvoltarea de idei de afaceri

Valoare finanțare: 178.000 de lei

Cod unic de înregistrare: 40698060

Dotări finanțate prin proiect: cheltuieli salariale și contribuții aferente, servicii contabilitate, laptop, imprimantă, multifuncțională, proiector, aparat foto, obiectiv aparat foto, laminator, ghilotină, set mobilier birou, tabletă, telefon mobil.

Locuri de muncă create: 2

Adresa: Brăila, Strada Călugăreni, nr.15, Cart. Buzăului, bloc B32, Ap.60, Județ Brăila  

E-mail: smochinacarmen5@gmail.com

Întrebare: Vă rugăm să vă descrieți în câteva rânduri, astfel încât să se înțeleagă legătura cu activitatea pe care o realizați, dorința de a deveni antreprenor/de ce antreprenor și domeniul de business ales.

Răspuns: Activez în domeniul gestionării fondurilor europene din anul 2005, am experiență în implementarea de proiecte cu finanțare europeană, cunosc procedurile de lucru și pașii concreți pe care îi parcurge un proiect, pornind de la ideea de afacere, scrierea proiectului, parcurgerea etapelor de evaluare, semnarea contractului de finanțare și toată perioada de implementare și post-implementare, cunosc riscurile unui astfel de proces și măsurile concrete care pot fi aplicate pentru minimizarea riscurilor.

Întrebare: Vă rugăm să ne descrieți în câteva rânduri afacerea dumneavoastră.

Răspuns: Aș putea afirma că afacerea pe care am gândit-o și pe care încerc să o dezvolt se poate concretiza pe două planuri. În primul rând, pot acorda consultanță în ceea ce privește scrierea și implementarea de proiecte cu finanțare din fonduri europene/guvernamentale/private. În al doilea rând, pot aduce plus valoare unei firme, prin identificarea de idei de afaceri noi, care pot fi puse în aplicare de către firme/oameni, pornind de la analizarea situației actuale în care se află firma/omul respectiv, prin cunoașterea profilului firmei și a omului din spatele firmei, prin identificarea și susținerea capacității de dezvoltare a acestora.

Întrebare: Care este povestea din spatele întreprinderii? Cum v-a venit ideea de afacere?

Răspuns: Sunt un spirit întreprinzător, cu foarte multe idei creative și inovative, de foarte multe ori s-a întâmplat în cercul de prieteni să le dau idei de afaceri care s-au concretizat frumos, înțelegând astfel că îi pot ajuta pe cei din jur să se dezvolte atât în plan personal, cât și antreprenorial. Am înțeles astfel că ideile mele pot fi apreciate și puse în valoare de către oameni/firme care sunt cu adevărat interesate să se dezvolte în zone de nișă, să pornească cu pași mici și să dezvolte o afacere frumoasă, inovativă, curată, în care să pună mult suflet, să fie o afacere cu oameni și pentru oameni, nu doar din interes material.

Întrebare: Vă invităm să ne descrieți în câteva rânduri care este cel mai apreciat serviciu/produs pe care îl comercializați.

Răspuns: Având în vedere faptul că firma e totuși la început de drum, nu pot afirma ca produsul pe care îl comercializez este foarte apreciat, dar intenționez să îl dezvolt astfel încât să devină foarte apreciat.

Întrebare: Ce vă motivează să mergeți mai departe pe calea antreprenoriatului? Este dificil să fii antreprenor în România?

Răspuns: În această perioadă, 2020-2021, ne aflăm între perioade de programare, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, fondurile alocate pentru perioada 2014-2020 sunt epuizate, iar pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027, nu sunt încă finalizate documentele de programare și nu sunt stabilite domeniile care vor fi finanțate. Este o perioadă destul de dificilă din punct de vedere al dezvoltării unei afaceri de consultanță și scriere de proiecte cu finanțare europeană, mai ales în contextul socio-economic actual, piața fiind destul de instabilă în această perioadă, din cauza apariției virusului Covid și limitărilor impuse prin stările de urgență și alertă decretate la nivelul întregii țări. Din aceste motive, foarte mulți antreprenori nu își mai asumă riscul dezvoltării afacerii prin scrierea și accesarea de fonduri europene, preferând să stagneze în punctul în care se află deja afacerea lor. Totuși, chiar dacă contextul actual nu este unul favorabil dezvoltării unei firme de consultanță, cu siguranță lucrurile se vor schimba în perioada în care vor veni fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027, cu siguranță se vor găsi soluții favorabile firmelor interesate de accesarea de fonduri europene și astfel vor fi multe oportunități de dezvoltare pe acest tip de activitate.

Întrebare: Cum arată o zi din viața dumneavoastră de antreprenor?

Răspuns: Vorbind foarte mult la telefon! Așa arată o zi, ținând cont de contextul actual și de limitările impuse privind deplasările și întâlnirile cu un număr mare de persoane.

Întrebare: Descrieți un eșec din activitatea de antreprenor și ce ați învățat din experiență.

Răspuns: Prefer să vorbesc despre eșec ca fiind de fapt o oportunitate care se va concretiza mai târziu, chiar dacă pașii pe care trebuie să îi fac sunt mici, anevoioși și câștigul material se lasă așteptat. În ceea ce privește scrierea de proiecte cu finanțare europeană/guvernamentală, este destul de dificil pentru o firma nou înființată să poată încheia contracte de consultanță pentru proiecte atât mici, cât și mari. Majoritatea firmelor/antreprenorilor interesate/interesați de proiecte cu finanțare europeană încheie contracte de consultanță cu firme care au deja în portofoliu un număr mare de proiecte deja implementate, neținând cont de experiența persoanei din spatele firmei. În această perioadă ne aflăm între perioade de programare, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, fapt care îngreunează încheierea de contracte de consultanță. În ceea ce privește consultanța pentru idei de afaceri, acest concept este oarecum nou, multe persoane sunt interesate doar informal despre acest aspect, nu au încredere într-un concept nou. Ca să ii explici unui om ca analizându-i firma pe care o deține deja (sau capitalul pe care îl deține) și analizându-l, cunoscându-l pe el îl poți ajuta cu idei despre afaceri pe care le-ar putea pune în practică/dezvolta, idei care să îi aducă plus valoare în primul rând în ceea ce privește gradul lui de mulțumire sufletească, să facă ceva ce îi face în primul rând plăcere, să facă ceva ce îi place lui în primul rând și îl mulțumește în primul rând sufletește și abia apoi din punct de vedere al câștigului material, ca să îi explici toate aceste aspecte unui om necesită timp. S-a întâmplat să discut cu persoane despre toate aceste aspecte, să îmi ceară să le dau idei de afaceri ca și exemple, să le explic toate aspectele și cum pot ei pune în practică efectiv aceste idei de afaceri, toate aceste aspecte ca să înțeleagă de ce ar semna un contract de consultanță pentru idei de afaceri, dar ulterior au refuzat să semneze efectiv un contract de consultanță. În schimb au pus în practică acele idei și chiar funcționează destul de bine și ideile de afaceri au devenit afaceri care se dezvoltă deja destul de frumos. 

Întrebare: Cum ați aflat despre proiectul “START Antreprenorial”? Considerați că această inițiativă v-a ajutat să vă transpuneți visul în realitate?

Răspuns: Am aflat despre acest proiect dintr-un anunț pe Facebook. Acest proiect m-a ajutat să îmi achiziționez baza materială necesară dezvoltării ideii mele de afaceri.