Notiuni minime de contabilitate ce trebuie cunoscute de antreprenori – Partea I

Societatile comerciale si celelalte persoane juridice cu scop lucrativ au obligatia sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit legii si contabilitatea de gestiune – adaptata la specificul activitatii – Legea contabilitatii nr. 82 / 1991.

Contabilitatea poate fi definita azi ca un ansamblu de reguli si proceduri ce trebuie urmate pentru a cuantifica, prelucra, si comunica informatii, preponderent de natura financiara, despre o entitate economica identificabila, in scopul adoptarii deciziilor economice. In 1494 – apare la Venetia “Tratat de contabilitate in partida dubla”- scris de Fra Luca Pacioli.

Sistemul partidei duble se bazeaza pe principiul dualitatii, principiu conform caruia orice fapt economic are doau aspecte – resursa si utilizare, consum si venit, efort si rezultat – acestea compensandu-se sau echilibrandu-se reciproc.

Odata cu dezvoltarea societatilor pe actiuni – unde se face separarea conducerii intreprinderilor de proprietarii lor – se contureaza o noua latura a contabilitatii – contabilitatea de gestiune. Aceasta era destinata conducerii, nedivulgsbila, delimaitata de contabilitatea generala, contabilitate destinata actionarilor.

Contabilitatea de gestiune furnizeaza toata informatia contabila care este cuantificata, prelucrata si transmisa pentru utilizare interna de catre manageri.

Contabilitatea financiara furnizeaza informatia contabila care, pe langa o utilizare interna de catre management, este comunicata si in exteriorul organizatiei.

Contabilitatea nu este numai pentru contabili. Nu porniti de la ideea ca este o insiruire de cifre si concepte pe care nu le intelegeti. Depasiti aceasta bariera si folositi-va de informatia contabila!

Persoanele juridice care aplica prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 306 /2002 (inclusiv microintreprinderile) intocmesc situatii financiare anuale simplificate compuse din:

Bilant

  • Cont de profit si pierdere
  • Politici contabile si note explicative

Optional se poate intocmi situatia fluxurilor de trezorerie.

Conform legii contabilitatii taspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

Contabilitatea financiara – denumita si generala, consta in inregistrarea tuturor operatiilor care afecteaza patrimoniul societatii comerciala pentru determinarea situatiei patrimoniale si a rezultatului financiar.