Modalitățile prin care poți eficientiza munca de acasă

În Dicţionarul Explicativ al limbii române, cuvintele „eficiență” și „eficacitate” se confundă, adică sunt explicate la fel. În literatura de specialitate, însă, „efieciență” înseamnă a face lucrurile cum trebuie și „eficacitate” înseamnă a face lucrurile care trebuie.

Întrucât în contextul actual, munca de acasă nu mai este un privilegiu, ci o necesitate, există câteva puncte cheie pe care să te focusezi pentru a îți eficientiza munca de acasă.

Planurile de comunicări zilnice sunt cruciale pentru atingerea succesului, pentru a evalua progresele înregistrate în vederea atingerii scopurilor, pentru a identifica obstacolele și a modifica volumul de lucru atât cât este nevoie. Concentrarea asupra rezultatelor, nu asupra proceselor, este o altă modalitate importantă de a îmbunătăți munca de acasă. Studiile au arătat că atunci când munca este prestată de acasă, productivitatea crește cu până la 13% datorită confortului și a pauzelor mai rare.

Un spațiu de lucru separat, o zonă care te pregătește mental pentru modul de lucru, fie că este vorba despre o cameră separată sau un birou mic amenajat într-un colț al livingului, reprezintă primul pas pentru pregătirea lucrului de acasă. Începerea programului de lucru la aproximativ aceeași oră în fiecare zi și programarea pauzelor în jurul aceleiași ore, reprezintă un alt aspect al eficientizării lucrului de acasă. Interacțiunea creează încredere, deci este important să nu fie ignorată chiar dacă aceasta nu se realizează fizic, se pot pot folosi mijloacele electronice. Discuţiile telefonice este recomandat să nu fie la ore planificate, ci aleatorii. De altfel, la birou au loc interacţiuni neplanificate, un scurt dialog cu colegii etc. Acest lucru conduce la ritm sau constanță. Pe de altă parte, prea multă planificare nu este recomandată, măcar o dată pe lună, o video-conferinţã cu participarea tuturor colegilor din companie fiind suficientă pentru transparența activităților derulate.

Surse:

  1. www.randstad.ro
  2. www.mclick.ro
  3. www.capital.ro