5 metode de gestionare eficienta a timpului

Managementul sau gestionarea timpului este un proces de planificare si exercitare a controlului constient al timpului petecut in activitati specifice, in dorinta de ati imbunatati eficacitatea, eficienta si productivitatea.

Urmatoarele metode cunoscute sunt cele mai eficiente si dovedite tehnici de gestionare a timpului:

1. Tehnica Eat the frog

Mark Twain spunea: “Daca trebuie sa mananci o broasca, cel mai bine ar fi sa fie primul lucru pe care il faci de dimineata. Iar daca trebuie sa mananci doua broaste, cel mai bine ar fi sa o mananci pe cea mai mare prima.” Despre ce e vorba aici? Despre prioritizare. Mai exact, cele mai importante sarcini sau activitati, dupa cum spune citatul, trebuie facute dimineata.

 2. Tehnica 80/20

Cu totii am auzit de regula sau principiul 80/20 a lui Pareto, un economist italian, iar acesta se aplica si in ceea ce priveste gestionarea timpului. Ce spune mai exact principiul? Ca 80% din din rezultatele tale vin de la 20% din actiunile tale. Adica putine din actiunile pe care le intreprinzi in fiecare zi, aproximativ 20% te ajuta sa obtii 80% din rezultatele tale si au un impact semnificativ asupta vietii in general.

3. Sistemul celor 4 D

Delete. Delegate. Do it now. Defer.

Sterge-> Sarcinile care nu sunt o prioritate si care poate nu trebuie sa fie facute in primul rand pot fi eliminate.

 Deleaga-> Daca o sarcina este importanta, vezi cine este cu adevarat responsabil pentru aceasta sau daca poate fi delegata altei persoane.

Actioneaza acum -> Unul dintre cele mai importante aspecte in managementul timpului este sa nu amani o sarcina importanta.

Amana doar ce poate fi amanat -> Daca o sarcina nu poate fi realizata rapid si nu este un element cu prioritate, pur si simplu, reprogrameaz-o.

4. Multitasking-ul nu este raspunsul

Multe persoane sunt de parere ca daca fac doua lucruri deodata, vor castiga mai mult timp. Se pare ca un studiu realizat de Universitatea din Stanford arata tocmai inversul (https://news.stanford.edu/2018/10/25/decade-data-reveals-heavy-multitaskers-reduced-memory-psychologist-says/). Sa incepi sa lucrezi la doua lucruri in acelasi timp scade dramatic productivitatea. iar daca sarcinile nu sunt indeplinite corect, vor trebui sa fie refacute, asta inseamna alt timp pierdut.

5. Borcanul de sticla

Poate printre cele mai cunoscute tehnici de prioritizare a sarcinilior este borcanul de sticla. Din ce in ce mai des folosit ca metafora, a delimita ce este cu adevarat important in viata, borcanul de sticla este o unealta eficienta de gestionare a timpului si clasificare a muncii de zi cu zi:

Rocile – cele mai importante proiecte strategice

Pietricele – proiecte si sarcini importante, dar nu critice.

Nisip – sarcini mai mici, nesemnificative.

Mai intai rezolvam stancile. Daca incepi cu sarcini mai mici si nesemnificative, atunci nu va mai exista loc de alte sarcini mai importante. Apoi, urmeaza pietrele si nisipul

Sursă https://www.portalmanagement.ro/5-metode-de-gestionare-eficienta-timpului/