Ce este reziliența și de ce este importantă

,,Nu îmi mai este teamă de furtuni, pentru că am învăţat să îmi conduc nava.” ~ Louise May Alcott

Astăzi vom vorbi despre ce este REZILIENȚA, un termen puţin utilizat la noi însă deosebit de important în viaţa fiecăruia. Deşi puţin cunoscut ca termen, rezilienta este unul din parametrii de bază ai dezvoltării personale a individului.

Cum faci să îţi urmezi chemarea, să aduci lumina în jurul tău, să faci lumea să devină un loc mai bun, să îţi urmezi viziunea, să îţi trăieşti viaţa cu sens şi cu bucurie, să îţi păstrezi echilibrul şi armonia când aparent lumea are o mulţime de elemente ostile unui antreprenor în dezvoltare?

Cum reuşesc oamenii să gestioneze evenimentele dificile ce apar la tot pasul în vieţile lor? Falimentul, insolventa, moartea unei persoane apropiate, pierderea unui loc de muncă, o boală gravă, atacuri teroriste şi alte evenimente traumatice: toate acestea sunt exemple de experienţe de viaţă foarte puternice şi foarte provocatoare.

Amatorii de gândire pozitivă „la minut” vor spune că dacă gândeşti pozitiv nu ţi se pot întâmpla lucruri neplăcute tocmai ţie (bineînţeles, pentru că atragi ceea ce gândeşti). Că dacă gândeşti pozitiv nu vei avea provocări în relaţia intimă. Nu vei risca să nu încasezi banii de la nişte clienţi rău-intenţionaţi. Nu ţi se poate întâmpla ca cel mai mare client al tău să intre în incapacitate de plată, atunci când îţi datorează o sumă consistentă. Nu poţi primi o somaţie de la bancă să returnezi anticipat sume cu 5 zerouri în euro, în condiţiile în care ai fost un client conştiincios şi nu ai avut niciun incident de plată în trecut. Nu te poţi îmbolnăvi. Nu poţi avea evenimente majore în familie.

Mie mi s-au întâmplat toate acestea, şi am experimentat cum este să trebuiască să merg înainte, pentru că aveam contracte în derulare, angajaţi de plătit, chirie pe mai multe spaţii şi banii de încasat. În condiţiile în care îmi venea să mă ascund într-o peşteră şi să ies de acolo când toate se vor fi terminat (cu bine). Numai că nimeni altcineva decât mine nu putea să aducă situaţia la liman. Nu îţi poţi delega viaţa… Aşa că întrebarea care se pune este: care este calea cea mai bună ca să ieşi din peşteră şi să depăşeşti cu bine şi cu urmări minime dificultăţile care îţi apar în cale. Poate nu întâmplător, aceşti amatori de „gândire pozitivă” ca soluţie la toate provocările vieţii sunt cei doborâţi de orice adiere de vânt…

Ce este reziliența?

Reziliența este un concept folosit din ce în ce mai frecvent în ultima vreme. Totul a început de la studiile pe termen lung făcute pe adulţi provenind din familii disfuncţionale, care au avut o copilărie deosebit de grea, marcată de lipsuri şi abuzuri. S-a constatat că peste 50% dintre ei s-au dezvoltat normal, fără probleme majore psihologice sau afective. Abilitatea lor a fost denumită rezilienta: capacitatea de a trece peste orice evenimente neplăcute şi de a se adapta la schimbare.

Reziliența este abilitatea şi capacitatea de a depăşi problemele majore de orice fel, nu doar cele din copilărie. Poate fi vorba de stres într-o afacere, probleme de sănătate, de familie, la locul de muncă, catastrofe financiare, eşecuri profesionale, etc.

Reziliența se referă la adaptarea pozitivă la condiţii dificile cu caracter traumatic, păstrând intactă sănătatea mentală.

„Nu cea mai puternică specie supravieţuieşte, nici cea mai inteligentă. Ci aceea care este cea mai adaptabilă la schimbare.” ~ Charles Darwin

 Bibliografie