Antifragilitatea, resursa antreprenorului într-o lume imprevizibilă

„Antifragilitate” este un concept al gânditorului şi autorului contemporan Nassim Nicholas Taleb, discutat pe larg în cartea cu acelaşi nume apărută în 2012. Descoperind că nu există niciun cuvânt pentru opusul unui lucru fragil, i-a spus ANTIFRAGIL.

Unele entităţi se dezvoltă prin şocuri, le merge mai bine atunci când sunt expuse la volatilitate, neprevăzut, probleme și stres. Ele iubesc aventura, riscul și nesiguranţa.”

Acestea sunt entităţile antifragile. Sunt cele care învaţa din crize şi provocări.

Originile conceptului de antifragilitate

Taleb a devenit celebru pentru că volumul The Black Swan, publicat în 2007, părea să anunţe marea criză economică ce avea să înceapă un an mai târziu.

De fapt, el nu a prezis îi mod miraculos criză, ci a analizat slăbiciunile marilor bănci americane şi a estimat că acestea se vor prăbuşi la primul şoc serios pentru că nu aveau capacitatea de a se adapta, de a răspunde evenimentelor.

Ideea de bază a autorului este că trebuie să acceptăm ca multe evenimente nu au nici o explicaţie logică şi deci nu pot fi prevăzute. Lumea modernă devine din ce în ce mai complexă, aşa că nu poţi să prezici totul şi nici nu are sens să încerci.

În schimb, devine din ce în ce mai util să utilizăm evenimentele disruptive ca pe trambuline de dezvoltare.

Viața lui Taleb a fost marcată de dezastre: fiind de origine libaneză a trecut prin devastatorul război civil din această ţară, ulterior a fost bolnav de cancer şi, ca broker, a fost afectat de marea criză economică.

A reuşit să treacă peste toate aceste evenimente şi să înveţe ceva din ele, toate cărţile sale plecând de la premiza că nu poţi şti ce evenimente aduce viitorul, aşa că trebuie să fii cât mai flexibil şi pregătit pentru orice eventualitate.

El vine cu o abordare neobişnuită a fericirii, a rezilientei, a tehnicilor de a merge înainte într-o lume în care adesea domina haosul şi incongruenta.

„Principiul general al antifragilitatii este că e mult mai bine să faci lucruri pe care nu le poţi explica decât să explici lucruri pe care nu poţi să le faci. ” ~ Nassim Taleb

Nu poţi învăţa niciodată cu adevărat cum să iei numai decizii bune, important este însă să le poţi evita pe cele cu efecte cu adevărat grave. Erorile nu pot fi evitate, dar este de preferat să faci greşeli mai mici, fără un impact real asupra afacerii tale. Calea spre succes este plină de obstacole.

Pe de altă parte, neprevăzutul este întotdeauna după colţ. Îl vei întâlni, oricâte măsuri de precauţie ţi-ai lua. De aceea, o parte din efortul depus pentru prevenirea tuturor evenimentelor neplăcute este indicat a fi redistribuit pentru antrenarea antifragilitatii.

Pentru un antreprenor, neplăcerile şi neprevăzutul pot fi surse importante de inspiraţie. Multe afaceri mari s-au născut atunci când cineva s-a enervat încercând, spre exemplu, să cumpere un bilet de avion sau să închirieze o maşină şi a găsit o modalitate mult mai simplă de a face aceste lucruri decât ceea ce oferea piaţa în momentul respectiv.

A fi un antreprenor antifragil înseamnă a accepta erorile pentru că ele ne ajută mereu să ne adaptăm şi să evoluăm.

Important este să nu repetăm aceeaşi eroare…

Aproape întotdeauna, lucrurile mari se învaţă din greşelile mici. Greşelile mici sunt oportunitatea de a conştientiza şi apoi de a dezvolta abilităţi utile în provocările mari.

Antifragilitatea antreprenorului reprezintă celebrarea riscului şi a aleatoriului. În loc să reduci riscul, ideea antifragilitatii în business sugerează că ar trebui să îţi organizezi viaţa, afacerea şi societatea într-o aşa maniera încât să obţină beneficii din aleatoriu şi risc.

„Puterea vine din vulnerabilitate. Este un semn de slăbiciune când cineva încearcă să pară că nu are nici o slăbiciune.” – Nassim Nicholas Taleb

 Bibliografie