Topografia – o afacere de succes

Topografia reprezintă o ramură a geodeziei care se ocupă cu tehnica măsurătorilor și a calculelor pentru porțiuni restrânse din suprafața Pământului și cu tehnica reprezentării grafice sau numerice a acestora în plan orizontal, în scopul întocmirii de hărți și planuri.

Lucrările din domeniul topografiei pot fi clasificate în trei categorii: lucrări de cadastru, lucrări topografice și lucrări de amplasament.

Succesul unei afaceri în domeniul topografiei este strâns legat de evoluția pieței imobiliare. Având în vedere faptul că piața imobiliară este în continuă expansiune, topografia este un domeniu care va fi mereu solicitat. Un arhitect nu poate începe o lucrare fără să aibă o măsurătoare exactă a locului, operațiune pe care nu o poate realiza decât un topograf. Cu atât mai mult cu cât la întocmirea unui act de vânzare-cumpărare ești obligat prin lege să întocmești cadastru.

Contractele cu firmele de construcții îți asigură un venit foarte mare pentru că investitorul are nevoie de o măsurătoare în momentul în care cumpără terenul, apoi de altă măsurătoare când începe construcția și de o a treia la întocmirea actului de vânzare-cumpărare a imobilului.

Pentru a derula o astfel de afacere, investiția minimă începe de la 15.000 de euro și poate fi recuperată într-un timp relativ scurt. De asemenea, investiția poate fi amortizată în cel mult trei ani dacă reușești să îți faci un portofoliu de clienți.

 Surse:

  1. www.dexonline.ro
  2. www.ideideafaceri.manager.ro