România, pe locul 9 în lume la antreprenoriat feminin

Mastercard Index of Women Entrepreneurs a analizat realizările antreprenoarelor din 57 de țări, acoperind cinci regiuni geografice, iar România s-a clasat pe locul nouă. Potrivit studiului citat de BizBazar, 28,9% dintre afacerile din țară sunt deținute de către femei. Anul trecut, România se afla pe locul 13.

În top zece se mai regăsesc Ghana, care se situează pe primul loc în clasament, Rusia, Uganda, Noua Zeelandă, Australia, Vietnam, Polonia, Spania și Portugalia. România ocupă locul 32 din 57 la capitolul condiții de sprijin și oportunități de dezvoltare antreprenorială pentru femei. În acest caz, pe primele locuri se află Noua Zeelandă, Suedia și Canada.

Antreprenoriatul feminin în Uniunea Europeană

Comisia Europeană este cea care monitorizează evoluțiile antreprenoriale din blocul comunitar. Chiar dacă în Europa există mai multe femei decât bărbați, femeile antreprenor reprezintă doar o treime din antreprenorii din UE, potrivit statisticilor realizate de experți.

Specialiștii sunt de părere că creativitatea femeilor în aria de business și potențialul antreprenorial pe care acestea îl au sunt în prezent subexploatate ca sursă de creștere economică, iar acest lucru ar trebui să se schimbe în viitor pe piața forței de muncă.

Comisia Europeană notează principalele provocări cu care se confruntă femeile antreprenor:

  • instruire
  • acces la informații
  • accesul la finanțare
  • accesul la rețele în scopuri comerciale
  • capacitatea de a rezolva concomitent problemele legate de afaceri și de familie

Instituția sprijină mai multe comunități și instrumente care pot fi utile unei femei care vrea să conducă business-uri de succes. Printre acestea se regăsesc: platforma wegate.eu, The European Community of Women Business Angels and women entrepreneurs, The European network to promote women’s entrepreneurship (WES), The European network of female entrepreneurship ambassadors și The European Network of Mentors for Women Entrepreneurs.

Profilul femeilor antreprenor din România

Regnet, în parteneriat cu Banca Transilvania, a realizat o statistică privind profilul femeilor antreprenor din țara noastră. Cele mai multe se încadrează în grupa de vârstă 40-49 de ani, urmate de grupa de 30-39 de ani și grupa 50-59 de ani. Femeile de până la 29 de ani însumează un procent de doar 10% din total.

În anul 2018, cinci femei antreprenor din România au fost incluse pe lista Forbes 100. Printre business-urile dezvoltate de ele se numără o platformă de machine learning pentru a ajuta companiile media să-și optimizeze UI-ul (user interface) aplicațiilor în mod automat și inteligent, un asistent virtual pentru oaspeţii unui hotel, programat să înveţe preferinţele acestora și un program de facturare și gestiune contabilă care ajută IMM-urile să factureze mai ușor.

Sursă:

1.https://www.entrepreneurship-academy.ro/romania-pe-locul-9-in-lume-la-antreprenoriat-feminin/